Wortelen in nieuwe aarde: een samenwerking tussen wereldklas Mozaïekschool, ‘Solentra’ en ‘Meer bomen in Roeselare’

Zoals elk jaar startte Liesbeth Claeys, met een wereldklas binnen de scholengroep Arkorum. Dit jaar was de wereldklas in de Mozaïekschool. In de wereldklas een mengelmoes van nationaliteiten: kinderen uit Jemen, Gaza, Afghanistan, Iran, Guinee en Oekraïne. Een enorme uitdaging want alle kinderen kwamen uit oorlogsgebied. 

Men had in januari en februari een zware coronaperiode achter de rug op de school. Tegelijkertijd kwam de realiteit bij de kinderen hard binnen: ze missen hun familie, ze zijn in een vreemd land en gaan waarschijnlijk niet meer terug naar hun thuisland. De kinderen konden hun eigen emoties niet de baas. 

Daarom schakelde men Solentra, psychologische begeleidingsdienst voor vluchteling-gezinnen, in. Onder leiding van  Hilde Van Durme en Salima Moujtahid zijn ze het project ‘wortelen in nieuwe aarde’ gestart. Het vertelspel ‘Wortelen in nieuwe aarde’ is ontstaan in 2015 na de toenmalige vluchtelingencrisis. Het verhaal gaat over een boom die vertrekt uit het land waar hij opgroeit, onderweg is en moet wortelen in nieuwe aarde.  

Kinderen herkennen hun situatie in die van de boom. Via positieve gesprekken worden kinderen veerkrachtig gemaakt om zo de toekomst tegemoet te gaan en het verleden achter zich te laten. 

Met de gedachte van ‘een nee heb je, een ja kan je krijgen’ contacteerden ze ‘Meer bomen in Roeselare’. Als we de kinderen hun eigen boom eens konden laten wortelen.  

Uiteraard gingen we hier met plezier op in!

Dit was de eerste keer dat onze vzw de vraag krijgt om een project mee gestalte te geven. Het sterke verhaal ‘Wortelen in nieuwe aarde’ overtuigt ons opnieuw dat bomen belangrijk zijn in het leven van mensen.  De mini-appelbomen op kindermaat symboliseren de levenskracht van de kind-vluchtelingen. Deze kinderen wortelen in nieuwe aarde, in de hoop hier te kunnen ‘aarden’. Zo kunnen ze uitgroeien tot volwassenen die de vruchten (appelen als symbool) kunnen plukken van hun volharding om te integreren in onze maatschappij. Door het schenken van 15 mini-appelbomen onderschrijft de vzw Meer Bomen in Roeselare haar sociale rol binnen de sociale en klimatologische transitie.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *