Proefopstelling voor de Groene Route aan de Ronde Kom

Ter hoogte van de Ronde Komstraat tussen de Kleine Bassin en de Ronde Kom staat er tussen 19 augustus en 18 september een tijdelijke opstelling voor de conceptstudie Groene Route. Daar wordt zo’n 1000 m2 verharding ingekleed met picknickbanken, stoelen, boom- en plantenbakken, grasmatten, …

Met de conceptsubsidie wil de Stad een aangename groene gordel creëren die geschikt is voor trage weggebruikers zoals voetgangers en fietsers. Tegelijk moet het ook een groene ader worden die de groene plekjes en parkjes in ons stadscentrum met elkaar verbindt. Op die manier moet de route de leefbaarheid in de binnenstad van Roeselare verhogen. Maar door de groenplekken met elkaar te verbinden ontstaat niet alleen een interessante fysieke link, maar ook een boeiend en divers ecosysteem.

Handleiding voor toekomstige aanleg en inrichting

Om werk te maken van deze Groene Route, stelde de stad Roeselare begin 2021, via een conceptsubsidie van Vlaanderen, het team Witteveen+Bos en Atelier Romain aan. Samen met het burgerinitiatief Meer Bomen In Roeselare werd het afgelopen jaar gewerkt aan enerzijds het uittekenen van deze route en anderzijds het opstellen van een aantal strategieën om over te gaan tot realisatie.

Het idee is om met het ‘Groene Routeboek’ een handleiding te hebben die bij elke toekomstige heraanleg, nieuwe inrichting of ontwikkeling gevolgd kan worden. Naast die theoretische benadering (het Groene Routehandboek), bestond de opdracht er ook uit om een tijdelijke invulling uit te werken om de ambities te vertalen op het terrein, ze kenbaar te maken maar evenzeer om input te vragen van de Roeselarenaars.

Proefopstelling aan de Ronde Kom

De bedoeling is om een klein deeltje van de potentiële bomenroute te visualiseren op het openbaar domein door middel van een tijdelijke opstelling. Via een bevraging polsen we ook naar ideeën, voorstellen en bedenkingen van de inwoners van Roeselare. De Stad vindt het belangrijk om niet enkel te informeren maar ook te polsen naar verbeterpunten. Recent werd door een buurtbevraging duidelijk dat de buurt Ronde Kom vragende partij is voor meer groen en ontmoetingsplekken. Vandaar ook de keuze voor deze locatie.

Tijdens de proefopstelling is de Ronde Komstraat onderbroken en geldt een omleiding via de Hugo Verrieststraat.

Stapsgewijze uitvoering

De volledige studie wordt eind dit jaar afgerond waarna de Groene Route stapsgewijs in uitvoering kan komen bij nieuwe wegenisprojecten of ruimtelijke opportuniteiten. De realisatie is een werk van langere adem en iets wat we niet van vandaag op morgen kunnen realiseren. Nieuwe opportuniteiten kunnen er ook voor zorgen dat de route morgen een iets ander tracé kan volgen.

Heb jij nog een idee, voorstel, bedenking of wil je graag je steun betuigen aan de Groene Route van Roeselare?

Laat hier je mening horen!

Leer ook het artikel uit Het Laatste Nieuws.

14 antwoorden op “Proefopstelling voor de Groene Route aan de Ronde Kom”

 1. Heel fijne actie. Dringend meer bomen/bloeiende vaste planten
  en groene (schaduw)plekken om te vertoeven. We wan’t more 🙂

 2. Ik wil graag extra groen in de stad! Ook voor de bewoners en bezoekers van het woonzorgcentrum De Waterdam kan dit een mooie meerwaarde zijn.

  Het zou wel leuk zijn als er ook plaats is om te fietsen, ook met een duofiets.

 3. Tovenaarswerk! Plots zien alle perspectieven er in alle richtingen anders uit. De Ronde Kom krijgt een groeischeut qua allure. De fietswandelbrug komt plots tot leven. Je hoort nu zelfs het water van de fontein verderop. Verhoogt de levensverwachting van de hele buurt! Dergelijke minimale ingrepen zijn op vele plaatsen mogelijk in onze stad! Prachtig initiatief.

 4. Groen IN de stad kost weinig ruimte in verhouding tot de bijna totale verharding van Roeselare anno 2022, terwijl het noodzakelijk is om bewoners en bezoekers van de grote voordelen te laten genieten; rustplekken, verkoeling in de zomer, zuurstof, fijn stof filter, natuur dichter bij de mensen, de bewondering en verwondering, ruimtegevoel, minder verplaatsingen met de auto, sterke aantrekkingskracht om daar te vertoeven en zeker ook de verhoging van de vastgoedwaarde/ leefbaarheid. BEDANKT!!!

 5. Schitterend initiatief!
  Smaakt naar meer…
  De Meiboomlaan kan ook een groene route worden..
  Daar rijdt men nog steeds veel te snel…
  Zou interessant zijn als voortzetting van de oude spoorweg fietsroute.

 6. Bij het bekijken van de foto’s komt al een vrolijke rust over mij. Ik zie uit naar de live belevenis ervan! SUPER gedaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *