Week van het Bos zondag 16 oktober 14 u – 17 u Bergmolenbos Sterrebos

Als Burgerplatform Meer Bomen In Roeselare ondersteunen we graag elk evenement dat de meerwaarde van bomen en bossen in de kijker zet. Daarom willen we graag onderstaande initiatieven tijdens de finaledag van de Week van het Bos promoten.

Onze vzw Meer Bomen In Roeselare slaat haar stand op op de parking aan de Babilliestraat. Je passeert er wanneer je wandelt door het Bergmolenbos. We verwelkomen je om, in open dialoog, wat uitleg te verstrekken over onze werking en onze acties. Je kan je uiteraard (opnieuw) lid maken van onze vereniging. Bovendien trakteren we je op een tas koffie of een warme chocomelk.

Op de finaledag van de Week van het Bos, zondag 16 oktober tussen 14 en 17 uur, wordt het Bergmolenbos omgetoverd tot een heus sprookjesbos. En zoals dat in sprookjes wel meer gebeurt, krijgen de dieren van het Bergmolenbos het fijne gezelschap van kersverse, jonge elfen en tovenaars.

Wil je ook als elfje of tovenaar op zoek gaan naar de dieren in het bos, kom dan naar het bos en laat je onder handen nemen door een grime-artiest en krijg een snelcursus ‘elf’ of ‘tovenaar’. Je maakt bovendien een toverstaf en je drinkt wat toverdrank zodat je klaar bent om je te meten met de échte helden van het bos: de dieren.

Via leuke doe-, kijk- en luisteropdrachten kom je te weten of jij, met je nieuwe magische krachten, sterker bent dan de mier, sneller dan de bosuil of stiller dan een ree. Het wordt sowieso een uitdaging.

En er is bovendien een spannende wedstrijd. De antwoorden op de vragen vind je, als je goed oplet, tijdens je wandeling in het bos.
Je hoeft je niet in te schrijven. En als het even kan, kom met de fiets!
 

Op zoek naar paddenstoelen in het Sterrebos

Op zondag 16 oktober (13u30 – 16u30) organiseert het Stadlandschap West-Vlaamse hart een geleide wandeling in het Sterrebos ‘Op zoek naar paddenstoelen in het Sterrebos’. Dit gebeurt onder leiding van enkele gidsen van Mycologia. Zij nemen je mee doorheen het domein op zoek naar verschillende zwammen, schimmels en paddenstoelen. Het is een explorerende wandeling gericht op iedereen met interesse voor paddenstoelen. De wandeling is terug te vinden op deze website. Inschrijven kan, maar is niet verplicht.

Open natuurwandeling in de Kleiputten

Op zondag 16 oktober, van 10 u tot 11.30 u organiseert Natuurpunt Mandelstreke en Stadlandschap West-Vlaamse hart een open natuurwandeling in de Kleiputten bij het Bergmolenbos in Roeselare. Welk ander seizoen kan je het palet van geuren en kleuren serveren dat maar even in de buurt komt als dat van de herfst? Reken daarbij de vaak subtiele contactgeluidjes van doortrekkende zangvogels en je weet dat de betovering alom wordt op deze voormiddag in de Kleiputten. Drie gidsen loodsen je in kleine groepjes doorheen het niet vrij toegankelijke moerasreservaat voor een totaalbeleving die je doet vergeten dat je je in Roeselare bevindt. Doortrekkers uit het Noorden vinden hier visrijke vijvers en/of een gedekte (bessen)tafel, goed om even een rustpauze te nemen of zelfs hiervan hun winterverblijf te maken. De ideale tijd ook om eens in een echte heksenkring te treden en een stukje wegwijs te worden in het zwammenjargon van (heksen)boleten, beviste, russula’s en amanieten.
Ouders mét kinderen zijn dus zeker welkom. Het wordt een zondagmorgen om niet snel te vergeten. Vergeet zeker je laarzen of waterdicht schoeisel niet!
Plaats van afspraak: parking Babilliestraat, 8800 Roeselare Info: natuur.mandelstreke@gmail.com – 051 22 58 52 – 0484 65 82 33 Inschrijven is niet verplicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *