De slag om de Klauwaertsbeek

In onze inzet voor het behoud van bomen en groene ruimtes in Roeselare hebben we opnieuw een positieve wending bereikt. Na vele bezwaren van “Meer Bomen in Roeselare” (MBIR) met betrekking tot het kappen van bomen bij de Klauwaertsbeek, hebben we goed nieuws te delen. Aquafin heeft besloten het dossier in te trekken nadat de gewestelijke omgevingscommissie een ongunstig advies had uitgebracht.

Dit resultaat toont aan dat onze inspanningen en bezwaren niet tevergeefs waren. Het is een overwinning voor de bomen en het groen in onze stad. Maar dat is nog niet alles. Er worden nu grondige onderzoeken uitgevoerd door een erkende boomdeskundige om ter plaatse te beoordelen welke bomen behouden kunnen blijven. Tevens wordt onderzocht welke aanvullende maatregelen genomen moeten worden ter bescherming van de bomen en welke bomen onvermijdelijk gerooid moeten worden omdat er geen andere oplossingen zijn.

Dit is een belangrijke stap in de richting van een duurzamere benadering van stedelijke ontwikkeling. Het laat zien dat er een manier is om de nodige infrastructuurprojecten uit te voeren zonder onomkeerbare schade aan te richten aan ons waardevolle groene erfgoed.

Hieronder delen we een vraag en antwoord van de stad met betrekking tot de situatie aan de Klauwaertsbeek:

Vraag aan de stad: Wat met de bomen aan de Klauwaertbeek? Blijkbaar werd een boomdeskundige aangesteld, klopt dit? MBIR wordt scheef bekeken omdat we dergelijke noodzakelijke werken zouden saboteren en vertragen. Waarom werd er dan geen vergunning gegeven onder voorwaarde van het uitwerken van een bomenplan?

Antwoord: Er werd door de stad een voorwaardelijk gunstig advies verleend (na eerder ongunstig advies en aanpassingen door de bouwheer) waarin inderdaad als voorwaarde werd opgenomen dat in het kader van de bomen verder concreet onderzoek moest gebeuren voor de start van de werken. Maar dit betreft een vergunning die door de Minister verleend wordt (Vlaamse lijst), en de GOVC (gewestelijke omgevingsvergunningscommissie) gaf desondanks een ongunstig advies. Waarna de bouwheer het dossier heeft ingetrokken. Nu is de bouwheer dus volop bezig met de samenstelling van het dossier om opnieuw in te dienen en zullen er wijzigingen zijn in het kader van het behoud van bomen. Een wortelonderzoek op diverse locaties dient nog uitgevoerd te worden om het advies van de ETT’er te kunnen opstellen. Het dossier wordt dus, zodra alle benodigde informatie verzameld is en plannen en nota’s zijn aangepast, opnieuw ingediend.

Dit is een belangrijke ontwikkeling die aantoont dat de dialoog en inzet van burgerbewegingen zoals “Meer Bomen in Roeselare” een verschil kunnen maken. We blijven vastberaden in onze missie om groene ruimtes te beschermen en een duurzamere toekomst voor Roeselare te waarborgen.

2 antwoorden op “De slag om de Klauwaertsbeek”

  1. Eén zwaluw is de lente nog niet . Een ferme proficiat met dit resultaat maar alertheid blijft meer dan noodzakelijk want Roeselare en “echte” groenvoorziening is niet altijd een geslaagd huwelijk. Het opofferen van open ruimte blijft maar verder gaan en herleid groenvoorziening meestal tot lage struiken/struweel en planten . Het behouden van bestaande bomen is zeker noodzakelijk, maar de aanplant van hoogstammen ( eik, beuk, olm….. ) zijn de ” echte” sleutel op de toekomst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *